10 augusti, 2021

Tips om ved och eldning

TIPS! Bra att veta om vår björkved

Om du inte orkar läsa allt, läs våra tips och information nedan, dem tar dig en bit på vägen:

  • Tips 1, Att köpa ved är inte alltid lätt. När du ska köpa ved finns det två sätt att räkna vedvolym på. Du kan räkna på staplad eller lösved, även kallad stjälpved. Således kan man säga att 30 stycken av våra 40-literssäckar motsvarar samma vedmängd som cirka 2 kubik stjälpt ved även kallad lösved (se bild längre ner).
  • Tips 2, Att köpa björkved av vissa handlare som säljer ved i 30-liters säckar ger ofta ett billigare pris men då får du såklart även mindre ved i säcken. Köper du stor säck (1m3) med ved kontrollera då även veden i botten ibland ser man bara den fina veden längst upp.
  • Info 1, Norrortved levererar torr björkved som är kapad i 30 cm och förpackade i 40-liters säckar eller lådor (37,5 L). För bästa eldningsresultat har vår ved en fukthalt på mindre än 20 % och väger mellan 12-15 kg beroende på just fukthalten.
  • Info 2, Norrortved säljer torr och krispig ved i hanterbara 40-liters säckar som dessutom är lätta att stapla på varandra. Våra lådor är såklart lika lättare att stapla men de skräpar framför allt inte ner lika mycket. Beställ idag!

När det blir kallt i stugan vår en liten hjälp till det du får då kan du fixa mera ved som vi sen kan elda med.

Mängd

Vill du beställa björkved och inte riktigt vet hur mycket som går åt? Om du avser ”myselda” så räcker det oftast med 20-45 säckar björkved under en säsong. Men om eldar du ofta för att du fryser lätt och behöver elda för värmen behöver du således mer ved. Vår tändved gör att du enkelt får igång din eld och våra RUF briketter hjälper dig förlänga brinntiden i brasan. Slutligen tycker vi att ni kan med fördel passa på och komplettera din beställning med vår tändved och RUF briketter. Norrortved har valt bort att sälja björkved i storsäck då vi tycker dessa är svårhanterliga.

Energi

Björkveden är 30 cm i längd och är förpackad i säckar eller lådor, vår ved ligger normalt på mellan 15-20% i fuktkvot och väger ca 14-15 kg. Så eldar du upp en låda blir det ca 60 kWh, och priset per kwh ca 1,40 inkl skatter o moms och överföringsavgift vid en 100% verkningsgrad.

Cirka mått för en 40-liters säck

Mäta ved

Ved mäter man i kubikmeter (m³) och köps stjälpt med andra ord lösved. Huvudsakligen travas veden på pall, packad i säckar eller på annat sätt. Emellertid behöver man vara uppmärksam på att stora delar av kubikmetern kan vara luft konsekvensen av detta blir att lösveden ser mer ut i relation till t.ex. färdigstaplade säckar. 1

Stapelbara

Vi på Norrortved erbjuder torr björkved packade i 40-liters säckar i enlighet med standard. Varje vedbit är 30 cm och en säck ved väger ca 12-15 kg. Veden är torr och håller samtidigt en fuktighetshalt under 20 % detta leder till en optimal ved att elda med. För att band annat förenkla hanteringen, är veden i våra säckar redan staplad och säckarna är stapelbara på varandra. kort sagt kan man räkna på att två (2) kubik lösved motsvarar 30 st av våra vedsäckar.

staplad ved norrortved.se

Fördelar

Vi tycker att det finns fördelar med att köpa veden i stapelbara säckar. Vi levererat din ved så är det nämligen betydligt enklare för dig att flytta veden från uppfarten. Veden blir inte ståendes där, i motsats till när du köper stor säck med lösved. Det finns stor risk att veden i stor säckar som står ute och sommar torkar är mögliga vilket inte är särskilt trevligt.

Är du van att köpa lösved har du säkert upplevt att ögat kan luras av mängden, det ser alltid ut att vara mer i säcken än när veden står uppstaplad i vedboden. Sammanfattningsvis och sammantaget är det smidigare och bättre i det långa loppet att köpa 40 liters vedsäckar från Norrortved. Köp björkved från Norrortved.

Förvaring

Det viktigt att björkveden inte står direkt på marken utan att man till exempel placerar veden på en pall för att skapa bra lufttillförsel. Vidare behöver ni tillse att det finns skydd mot regn och annan väderpåverkan genom att förvara björkveden i vedskjul, garage eller förråd. Har du inget av nämnda alternativ ta du en pall och stapla dina björkved säckar och täck därefter veden med en pressening.

Använda tändved

Ett enkelt sätt att få igång din brasa är att använda någon typ av starter. Norrortved tillhandahåller tändved som är små trevlig vedbitar som enkelt tar eld. Du kan använda dig av björkens näver för att få igång brasan snabbt. Stapla tändved förslagsvis som i bilden och när elden är igång lägger du på en mindre bit björkved och vips så har du din brasa.


Våra vedpriser

Använda braständare

Ett bra komplement till tändved är dessa tändpåsar. Det kommer 100 stycken påsar i ett ”rör” och man behöver endast 1-2 för att få igång brasan. Påsarna är perfekta att ta med sig ut i vildmarken eller jakten då de inte tar plats och får igång brasan snabbt.

Rengöra kaminglaset

Ett enkelt sätt att rengöra ditt kaminglas är att ta vanligt tidningspapper och blöt ner pappret. Doppa tidningspappret i aska rester (inte varmt aska!) och rengör därefter ditt glas. Torka med för glas avsedd trasa och vips så har du ett rent glas 🙂

Norrortveds tips på rengöring av kaminglas

Vedbrist i Sverige

Det har troligen inte gått någon förbi att det under säsongen 2021/2022 va vedbrist i Sverige. Media bland annat Aftonbladet skrev en artikel eller denna lite nyare artikeln från i år om just vedbristen. Men Norrortved har säkerställt tillgång av vår fina björkved. Vi utesluter alla produkter som härstammar från Ryssland. Så letar du efter en leverantör som kan leverera björkved med toppen kvalitet och är dessutom miljömärkt ska du köpa din ved från oss på Norrortved.